La transmissió d’informació a distància ha estat en evolució constant des dels senyals de fum i les banderes. És a finals el segle xix que el domini de l’ electricitati l’ electromagnetismeimpulsen definitivament les telecomunicacions modernes.
La telegrafia elèctrica per cable(Morse, 1833) va ser el punt de partida dels avenços de què avui podem gaudir. El pas següent fou la transmissió de la informació, en codi Morse, sense la necessitat del cable de connexió entre l’emissor i el receptor (Marconi, 1901). El domini de les ones electromagnètiquesva permetre aquest important salt tecnològic.
VÍDEO
La telegrafiafou el pri- mer sistema rellevant de comunicació basat en l’electricitat i l’electro-magne- tisme.
La transmissió d’informació en els sistemes actuals de telecomunicacions es vehicula a través de canals diversos: cable i ones electromagnètiques.
El cable de coureés conductor de l’ electricitati, per tant, la informació es transmet variant la tensió o del corrent elèctric. El dispositiu d’emissió adequa el senyal elèctric perquè pugui ser portador de la informació i ser desxifrat en el dispositiu de recepció. És el canal emprat en les línies de telefonia i dades, ADSL.
El cable de fibra òpticaés «conductor» de llum. La informació es transforma en impulsos de llum que viatgen a gran velocitat. Es fa servir en conexions a internet a molt alta velocitat i en serveis de televisió per cable.
Les ones electromagnètiqueses constitueixen en un canal de transmissió que pot viatjar per l’atmosfera terrestre i l’espai, sense cable. La informació s’hi incorpora variant paràmetres de les ones. Aquest és el canal emprat per un sistema Wi-Fi o la ràdio. Les seves característiques fan possible l’ús de satèl·lits de comunicacions que orbiten al voltant de la Terra.
El canal de transmissió condiciona el tipus de magnitud que transportarà la informació. En el cas del coure, es varia la tensió o la intensitat de corrent elèctric; en la fibra òptica, es modifica la intensitat de llum, i en el cas de les ones electromagnètiques, es modifica la intensitat del camp elèctric i del camp magnètic. En tots els casos, les variacions de les magnituds es fan en relació amb el temps.
Una magnitud analògicapot prendre infinits valors que poden variar de manera contínua al llarg del temps. La temperatura i la intensitat de llum ambiental o del so, la tensió d’una pila, etc. són magnituds analògiques.
Una tensió elèctrica pot variar en un rang numèric continu, per això és una magnitud analògica.
Un valor digitalpot prendre dos estats possibles: nivell baixo nivell alt. Aquests estats s’associen a una magnitud física d’acord amb el mitjà de transmissió. Per exemple, en una tensió, 0 V i 5 V, respectivament. Els estats baix i alt es representen amb els dígits 0 i 1. La representació de la mínima informació digital rep el nom de bit, que ve de la contracció de les paraules angleses: binary digit.
Un bit només pot representar dues informacions; per tant, per representar més valors, ha de combinar-se amb més dígits per formar codis de representació de la informació. Alguns exemples d’informacions digitals serien l’estat d’una bombeta: apagada-encesa, o l’estat d’una porta: oberta-tancada.
La telefonia, la ràdio i la televisió, fins fa pocs anys, tant per cable com sense, empraven tècniques analògiques per transmetre la informació. Això significa que el so i la imatge es convertien en valors de tensió elèctrica variable que podien ser transmesos per cable de coure, o bé podien modificar les ones electromagnètiques.
Les comunicacions analògiques presenten inconvenients:
El senyal es degrada amb la distància.
Són molt sensibles a les interferències electromagnètiques.
El canal de transmissió és limitat per a la simultaneïtat de transmissions.
El senyal digital, des del punt de vista de la transmissió, és molt més «robust» que el senyal analògic, és a dir, més insensible a les interferències i amb la possibilitat de recuperar informació perduda. Atès que treballa amb dos nivells, l’efecte de la degradació amb la distància és menor. Permet transferir més informació pel mateix canal que amb el senyal analògic.
Un convertidor analògic-digitaltransforma les dades analògiques a un format digital, aptes per ser transmeses en aquest format. En el receptor hi ha un convertidor digital-analògicque converteix el senyal digital en un senyal analògic, idèntic a l’original.
Un sistema digital ha de gestionar moltes unitats d’informació o bits per representar la informació a transmetre. Això es resol amb seqüències de bits que viatgen una darrere l’altra a gran velocitat.
La velocitat de transmissió digitald’un mitjà és una característica molt important per valorar-ne l’eficiència. Aquesta es mesura en bits per segon, o bps.
SABIES QUE...
L’encriptació
Per evitar que la informació pugui ser llegida il·legítimament després de ser interceptada, en determinades comunicacions, la informació s’ encriptao xifraa l’origen amb algun sistema que només coneixen l’emissor i el receptor, de manera que només el receptor disposa de les claus de desencriptació.
Quines són les velocitats de transmissió actuals que ofereixen algunes operadores d’accés a internet en els mitjans següents: ADSL, fibra òptica i telefonia mòbil GSM, 2G, 3G, 4G? Compara les tres tecnologies.
Quan les dades digitals surten dels emissors, se’ls afegeix una informació addicional per tal d’assegurar-ne la integritat en la recepció. Uns programes residents en els receptors, amb aquesta informació afegida, són capaços de corregir els errors que s’hagin pogut produir en el procés de transmissió. Aquesta tècnica afegeix una gran fiabilitat a la transmissió de dades digitals.
VÍDEO
Com funciona la telefonia? En aquest vídeo podràs conèixer millor els detalls del sistema telefònic.
6 |
Explica les raons tècniques que garanteixen la major fiabilitat de transmissió de la informació en un sistema digital. |
7 |
Fes una llista de dispositius que hagin servit per emmagatzemar informació sonora, veu o música, en format analògic (pots preguntar-ho a persones més grans), i una llista de dispositius que serveixin per emmagatzemar la mateixa informació però en format digital. Quins avantatges trobes en els digitals? |
8 |
Esbrina què caracteritza els formats de fitxers d’àudio MP3 i de fitxers multimèdia MP4. Quina relació tenen amb la tècnica digital que s’ha treballat en el darrer apartat? |
La telefoniaha permès la comunicació de veu persona a persona, de manera bidireccional, primer en ubicacions fixes mitjançant cable i, posteriorment, en ubicacions mòbils amb la telefonia sense fils. També ha evolucionat de la tecnologia analògica a la digital.
La telefonia requereix d’una infraestructura complexa per interconnectar els telèfons fixos i els mòbils i en diferents parts del planeta. Els canals de transmissió per on viatgen els senyals són diversos: cable de coure, fibra òptica, ones electromagnètiques, satèl·lits.
Per a la identificació dels telèfons de manera inequívoca, hi ha un sistema de numeració que es compon d’un conjunt de dígits: uns identifiquen el país, precedits del símbol +, i els altres identifiquen el terminal. Aquests dígits permeten l’encaminament de les trucades a través de les centrals telefòniques, que són les gestores del sistema.
La telefonia mòbiles basa en la transmissió bidireccional d’ones electromagnètiques, de manera que una xarxa d’antenes terrestres dóna servei de cobertura als terminals de la seva àrea. Aquestes antenes estan connectades a centrals que gestionen el trànsit telefònic. La seva distribució és estratègica per tal de no deixar àrees sense cobertura. La distància entre antenes pot estar entre 800 m i 8 km.
WEB
Telefonia mòbil
Com es comuniquen els telèfons mòbils i els telèfons fixos? Al Centre d’Ensenyament Online trobaràs l’enllaç a una aplicació interactiva que t’ajudarà a entendre-ho.
La tecnologia GSM disposa d’un conjunt de codis que permeten fer algunes accions sobre el telèfon. Un codi molt útil serveix per esbrinar l’identificador IMEI ( International Mobile Equipment Identity), que és únic per a cada aparell. En cas de pèrdua o robatori, si aquest valor es comunica a la companyia que ens donava servei, pot blocar l’aparell. Per això és important saber-lo i tenir-lo anotat. El codi que s’ha d’escriure per obtenir-lo és: *#06#.
La ràdioés un sistema de comunicació que empra les ones electromagnètiques com a canal de transmissió. S’utilitza per a comunicacions bidireccionals, entre punts fixos o mòbils, com els bombers, la policia, els vaixells i els avions, els taxis, l’exèrcit, etc.
La radiodifusióés un sistema de comunicació unidireccional per a la distribució de notícies, música, debats, publicitat, programes, etc., que s’emet per a una audiència de radiooients.
Per fer l’emissió, el centre o dispositiu emissor genera una ona electromagnètica, d’una freqüència fixa, anomenada portadora. La informació se sobreposa en la portadora, en un procés anomenat modulació. Hi ha diverses tècniques de modulació: la modulació d’amplitud (AM) i la modulació de freqüència (FM).
En la modulació d’amplitud, l’ona de so modifica l’amplitud de l’ona portadora, que manté fixa la freqüència.
En la modulació de freqüència, l’ona de so modifica lleugerament la freqüència de l’ona portadora, la qual manté fixa l’amplitud.
SABIES QUE...
La primera emissora de radiodifusió que va emetre a l’Estat espanyol fou Ràdio Barcelona(amb el distintiu EAJ1). Va iniciar les seves activitats el 14 de novembre de 1924, a les 18.30 h.
La banda comercial d’FM és la que té més acceptació per la seva major qualitat de so i la resistència a les interferències. Els receptors capten a través de l’antena les ones de ràdio i és amb el sintonitzador que l’usuari selecciona la freqüència de l’emissora que vol escoltar. L’electrònica de l’aparell elimina la portadora i recupera el senyal del so que s’amplifica per ser escoltat.
La televisió és un dels mitjans de comunicació que ha tingut més impacte en el segle xx. Des de les primeres emissions en blanc i negre, amb transmissió analògica, fins a les actuals en color d’alta definició, en transmissió digital, la televisió ha experimentat uns canvis importantíssims.
La captació de la imatge es realitza amb càmeres proveïdes de sensors d’imatgeque exploren periòdicament l’àrea de visió i transformen la intensitat de llum i el color en impulsos elèctrics digitals. El so es capta simultàniament amb la imatge i segueix un tractament en paral·lel a aquesta. Imatges i so es comprimeixen en un format digital. Això garanteix un so de millor qualitat, comparable al d’un CD, i una imatge d’alta definició en format panoràmic. A més, s’afegeix una altra informació, com ara el títol del programa o altres bandes de so per canviar l’idioma de recepció, etc.
En el centre emissor, els senyals comprimits modulen una ona portadora, de manera semblant a l’emissió analògica de ràdio, però amb una tècnica digital, la qual li dóna el nom de televisió digital terrestre(TDT). Aquesta tècnica permet disposar de més canals de televisió.
Al receptor de televisió hi arriben el senyals captats per l’antena, i en l’etapa de sintonització se selecciona la portadora del canal de televisió que es vol veure. El senyal seleccionat passa l’etapa de descodificació que separa els diferents components: imatge, so i altres dades per enviar-los als circuits de tractament específics: àudio, imatge i dades.
La pantalla planaha passat per diferents tecnologies que no s’han de confondre. En un primer moment, van ser les de plasma; després, les de cristall líquid o LCD ( Liquid Crystal Display) i, actualment, les de díodes emissors de llum, LED ( Light Emitting Diode), amb menys consum d’energia.
SABIES QUE...
La grandària d’una pantalla de TV es mesura per la diagonal de l’àrea visible i s’expressa en polzades. Una polzada equival a 2,54 cm.
9 |
Si emboliques un telèfon mòbil amb una làmina d’alumini i hi truques des d’un altre telèfon, què passarà? Prova-ho i intenta donar-ne una explicació. |
10 |
Mesura la diagonal (en cm) d’una pantalla d’un televisor o tauleta gràfica i calcula’n el valor en polzades. Coincideix amb el valor previst? |
11 |
Hi ha receptors de ràdio que tenen més d’una banda de recepció en modulació d’amplitud, AM, que solen identificar-se amb MW o SW. Esbrina què volen dir aquestes sigles, i quin és el rang de freqüències de cada una d’aquestes. |
12 |
Amb un aparell de ràdio, fes un recorregut pel dial d’AM, escolta’n breument les emissores i analitza’n les característiques següents: idioma, qualitat del so, pertorbacions, contingut del programa. Experimenta amb l’orientació i la longitud de l’antena. Fes un informe i una valoració del resultat. |
13 |
En la radiodifusió, quins avantatges aporta la modulació de freqüència davant de la modulació d’amplitud? |
14 |
Descriu el recorregut que fa una trucada telefònica des d’un telèfon fix fins a un telèfon mòbil. Com una central pot localitzar la situació del telèfon mòbil? Ajuda’t d’un esquema que sigui ben gràfic. |
15 |
Explica quina funció té l’antena en un sistema de radiocomunicació. |
16 |
Esbrina quines freqüències de portadora treballen els telèfons mòbils. |
T’has preguntat alguna vegada com funciona un receptor de GPS per determinar la seva posició en coordenades geogràfiques?
Els antics navegants determinaven la posició amb instruments manuals, com l’astrolabi, fixant-se en la posició de les estrelles. A l’hemisferi nord la referència és l’estel polar, i a l’hemisferi sud, l’estrella del Sud. El sistema requereix moltes correccions, ja que la Terra no és absolutament esfèrica.
En primer lloc, cal entendre com funciona el sistema de coordenades geogràfiques per situar qualsevol punt del globus terraqüi.
Aquest es fonamenta en un sistema de coordenades esfèriques que tenen dos valors: la latitud(l) i la longitud(L), que s’expressen en graus, habitualment decimals. La latitud correspon a la coordenada vertical (direcció Nord-Sud), i la longitud a la coordenada horitzontal (direcció Est-Oest).
Amb aquest sistema, el globus queda dividit en quatre quadrants:
WEB
Al Centre d’Ensenyament Online tens l’enllaç a una pàgina web que mostra com funciona el sistema europeu Galileu de satèl·lits de geoposicionament, amb una aplicació interactiva.
Com pots saber les coordenades d’un lloc concret? Doncs molt senzill...
L’aplicació Maps de Google retorna les coordenades del lloc que busquem. Si busquem Barcelona, a la barra d’adreça del navegador ens apareixerà: https://www.google.es/maps/place/Barcelona/@ 41.3947901,2.1487679,11z/data...
Els valors marcats en negreta són les coordenades del centre de Barcelona.
També pots buscar un lloc per les seves coordenades. A quin lloc corresponen les coordenades: 27.9877419, 86.9249772?
El sistema de posicionament terrestre GPS( Global Positioning System) és el sistema predominant, tot i que n’hi ha d’altres. Tots es basen en un conjunt de satèl·litsque orbiten al voltant de la Terra. Aquests envien un senyal radioelèctric contínuament a la Terra, que els receptors empren per calcular la posició. Fa falta la connexió a un mínim de tres satèl·lits. Com més satèl·lits connecti l’aparell receptor, més exacta serà la determinació de la ubicació, amb un error màxim que pot estar entre
Aquesta tecnologia està integrada en moltes aplicacions que són a l’abast del públic: navegadors per al desplaçament en vehicle o a peu, geolocalització, etc.
SABIES QUE...
En corrent continu (CC), se solen utilitzar cables de color negre per a la polaritat negativa (−), i de color vermell per a la polaritat positiva (+).
17 |
Determina la ubicació dels punts singulars següents: a) 0.00, 0.00 b) 90.00, 0.00 c) –90.00, 0.00. A quin quadrant estan situats? |
18 |
Investiga que és un traking fet amb un receptor GPS i quina utilitat creus que pot tenir, per exemple, en l’excursionisme. Hi ha alguna aplicació per a telèfon mòbil que faci aquesta funció? |