Biosfera i biodiversitat
El nostre planeta gira al voltant del Sol en una zona del sistema solar anomenada «zona d'habitabilitat». Aquesta zona està a una distància del Sol en la qual no fa massa calor ni massa fred.
A més, la Terra té:
- Una atmosfera, que suavitza la temperatura i ens protegix de les radiacions solars perjudicials.
- Una hidrosfera amb aigua en estat líquid, que és fonamental perquè els éssers vius puguen construir els seus cossos i fer les seues funcions vitals.
Aquestes condicions permeten l'existència de la biosfera, és a dir, del conjunt dels éssers vius que habiten la superfície terrestre, l'interior de clevills a les roques, els oceans i les seues profunditats, i les zones més baixes de l'atmosfera.
Es calcula que la biosfera està formada per més de cinc milions d'espècies diferents d'éssers vius. Aquesta varietat d'éssers vius s'anomena biodiversitat.
-
Els éssers vius de la biosfera depenen els uns dels altres. Com que estan relacionats, tots els éssers vius de la biosfera són importants. Per exemple, els cérvols depenen de les plantes perquè se n'alimenten. Els llops depenen dels cérvols perquè se n'alimenten. Així:
a) Podem dir que els llops depenen de les plantes? Explica la resposta.
b) De quins éssers vius depenem els éssers humans? Esmenta cinc espècies i digues per què depenem de cada una.
-
La biodiversitat no és igual en tot el planeta. Hi ha regions on hi ha més espècies que en d'altres. Per exemple: en una selva hi ha moltes espècies; en un desert, poques.
- Quantes espècies veus en el dibuix?
- Creus que en aquest lloc hi pot haver més espècies que les que s'han dibuixat? Quines?
- Creus que en aquest lloc hi ha més biodiversitat que en una ciutat? Per què?
Els ecosistemes humanitzats
Els ecosistemes humanitzats són els que han modificat els éssers humans. En aquests cultivem les terres, criem bestiar i construïm carreteres, pantans, ciutats...
Podem agrupar aquests ecosistemes en dos tipus: les ciutats i pobles, i els cultius.
Les ciutats i els pobles
Es caracteritzen per la presència de construccions, com carreteres o cases; d'éssers humans; d'animals, com gats, gossos, coloms...
Els cultius
Les persones planten al camp una única espècie, com dacsa, blat, arròs, etc.; als horts, tomaques, pimentons, fesols...
Als hivernacles (terrenys coberts amb plàstics) es cultiven també tomaques, melons, pimentons, etc., però amb un control de la temperatura, de la humitat o del reg.
Altres cultius són els prats, que servixen per a alimentar el bestiar, com el boví; i les deveses, que són boscos que han modificat les persones.
A les deveses, els arbres, principalment alzines i sureres, estan molt separats, de manera que els animals, com els porcs o les vaques, hi pasturen sense obstacles. Les persones també utilitzen les deveses per a caçar i per a obtindre productes forestals, com els bolets, la llenya o el suro.
-
Què és un ecosistema humanitzat? En què es diferencia d'un ecosistema natural?
-
Què és un prat?
-
Què es cultiva als horts?
-
Investiga i explica què és un hivernacle i quins avantatges i inconvenients té.
-
Descriu el que observes en la fotografia inferior, que mostra una devesa.
-
Quins productes de les deveses aprofiten les persones?